Andreas Helgstrand från Helgestrand Dressage höll under lördagen en mycket uppskattad masterclass där temat var vad vi letar efter hos en häst, och vad du som ryttare kan lära dig att se efter.

Till sin hjälp hade han två ryttare med hästar, 2M2 Sang Real e: Sir Donnerhall – Lures Crusador som i vanliga fall rids av Anna Svanberg och Go On e: Ampere ue: Flemming som rids av Jeanna Högberg samt ryttaren Servero Jurado Lopez.

Efter att Jeanna ridit hoppade Servero Jurado Lopez, beridare hos Helgestrand Dressage upp på 2M2 Sang Real och Andreas lotsade åskådarna igenom bytesträning och piruetter.

”One, two, good boy, one, two, good boy” hördes Severo räkna när han red.  En bytesramsa som fick publiken att brista ut i skratt.  Ett bra betyg även till Jeanna som utbildat hästen, att byten i vartannat fungerar direkt med en annan ryttare.
– Det är viktigt att vi har ett universellt språk, att jag ska lära hästen två hjälper som någon annan bara ska kunna göra. Det är viktigt framförallt om man vill sälja hästen, att någon annan ska kunna sitta upp och det fungerar, sa Jeanna när hon suttit av.

Andreas beskrev även hur de tänker och värderar hästar.
– Det var jättekul att höra att hästen har en sådan fin framtid från Andreas och Jurado. Jag tycker det är intressant att Andreas stall tar så mycket hänsyn till den ekonomiska aspekten i och med att de säljer så mycket hästar, sa Jeanna efter att hon suttit av och klappat om sin häst.