Världsstjärnan Laura Graves gav en unik Masterclass inne på Stockholms Stadion för en förväntansfull och intresserad publik. Under dryga timmen fick publiken ta del av Lauras system och till sin hjälp fanns Carl Hedin, Johanna Due Boje och Jeanna Högberg som uppsuttet fick hjälp att förbättra små detaljer som gör stor skillnad i ridningen.

Laura Graves är den första amerikanska dressyrryttaren som blivit rankad som nummer ett på FEI World Rankinglista tillsammans med sin fantastiska häst Verdades. Ekipaget har bland annat dubbla silvermedaljer i bagaget från World Equestrian Games i Tryon 2018.

Laura förklarade för publiken vad som skiljer betyg 7 från en 8:a eller 9:a? Eller hur får jag till och med en 10:a? Om jag inte tar en paus med min skänkel och låter hästen göra ett misstag och jobba själv, så är det förmodligen jag som ryttare som är orsaken till felet. Hästen har inte förstått att den ska fortsätta jobba själv om jag inte tränar på det.

Johanna Due Boje och hästen Mazy Klövenhöj som nyligen varit i danska Aalborg med seger i bland annat trestjärnig Grand Prix Kür får jobba med att ta ett steg tillbaka och låt hästen tänka efter. Att inte konstant driva med skänkeln och påminna hästen om att gå framåt. Om hästen missförstår mig så måste jag som ryttare förstå att den ibland inte behöver min hjälp. Den kan behöva tid att fundera själv vad den ska göra om den ska fortsätta rörelsen själv så att jag får en större effekt när jag väl lägger på skänkeln igen, instruerade Laura.

Johanna Due Boje var mycket nöjd efteråt:
– Jag tycker det var så himla bra att jag fick träna på det som vi redan är bra på och göra det ännu bättre och inte idag träna på det som är svårt. Det är inte bara magi som man hinner fixa på 25 minuter som vi hade idag. Min häst har varit en känslig häst med väldigt mycket nerv som jag tidigare har fått jobba med att få använda mina ben och få henne att acceptera dem. Men nu med nya ögon från Laura så tyckte hon att jag skulle lära henne att gå lite mer själv. Dels blir det ju ett kvitto för mig att hästen ser avspänd ut och jag kände också att hon accepterade det. Jag kunde säga till henne lite mer med skänkeln eller smacka lite och sen så låta henne sköta det själv.

Imorgon håller Helgstrand Dressage clinic klockan 13:40 med OS-femman Severo Jurado Lopez