Han är Sveriges störst lysande ryttarstjärna med oändliga meriter bakom sig. Han säger sig vara duktig på att leva i nuet och han säger sig också leva sin dröm. Men hur är det egentligen att vara Peder Fredricson?

Det är vår i luften på Grevlundagården och bland äppelträd, hagar och en magnifik utsikt ligger familjen Fredricsons hem. Det har varit en lång natt och hektisk morgon för Peder Fredricson, som när intervjun sker, precis ridit en stor tävling i Paris. När han tar emot i familjens kök ligger känslan av trötthet som en blöt filt över rummet.
– Mitt jobb är fantastiskt, jag har ett riktigt bra team som jag är tacksam över, men jag jobbar hårdare idag än tidigare. Det är mer press, men press kan också vara ett privilegium. Då vet man att det finns förhoppningar om att det ska bli bra.

De senaste åren har Peder Fredricson gått från klarhet till klarhet. Inte bara sportsligt sett utan även när det kommer till dimensionen att han ”går hem i stugorna”. Sällan har Sverige skådat en ryttarstjärna som är sympatisk, alldeles lagom bohemisk, bra på att göra intervjuer och framgångsrik. Vilka drivkrafter har personen som det svenska folket inte kan få nog av?
– Utveckling driver mig, jag tycker det är spännande att se hur långt man kan ta saker och ting. Att jag är på väg, känner mig inspirerad och motiverad. För mig är utveckling viktigare än framgång. Min framgång blir som ett test på att det jag gör är bra och värt någonting.

Två OS-medaljer, ett EM-guld och flertalet andra stora internationella vinster och placeringar senare skulle det kunna beskrivas som att Peder Fredricson är på toppen av sin karriär. Med ett starkt team som innefattar både starka sponsorer, bra hästägare och kompetent personal beskriver han det som att han lever sin dröm. En dröm där teamet har format hans situation. Inte att förringa själva hästarna, som är de som ger honom motivation och lärdomar.
– Jag kan inte önska efter mer och det är fantastiskt. Idag har jag ett stort fokus på det jag gör. Jag får inte missa något. Jag fokuserar på min satsning och familjen. Jag mår som bäst när jag har en balans mellan att få utmana mig själv och sedan kunna komma hem och göra saker som inte kräver någon prestation från min sida, det är då jag återhämtar mig. Det viktigaste i mitt liv är familjen, men för att vara bra för sin familj måste man må bra själv.
När Peder Fredricson behöver tänka eller fatta viktiga beslut är sömnen a och o för honom. För att vara kreativ och hitta bra lösningar behöver han tid för återhämtning. Motgångar är för honom ett perspektiv på något. Där en kan välja att tänka att motgångar är den bästa vägen till en bättre lösning om man orkar jobba sig igenom det.

Den andra delen av yrkespersonen
Fråga Peder Fredricson om sin roll så nämner han många. Han är pappa, man, ryttare, verksamhetsansvarig för gården (tillsammans med sin fru Lisen Bratt Fredricson) och vän till många. Men som profession är han också grafisk designer. Han har genom åren designat flertalet logotyper åt företag och hans tavlor går bland annat att köpa via sajten Get The Galopp.
– På sikt kan jag tänka mig att låta den grafiska delen ta mer plats. Det är en annan typ av belöning man får när man är kreativ på det sättet. Jag hade gärna gjort både och, men för att vara på den nivån i ridningen som jag är idag, så finns inte tiden. Målar eller designar jag för mycket tappar jag fokus på den andra verksamheten.

Peder Fredricson har några ord som är återkommande under intervjun; utveckling, vara på väg, nuet. Han upplevs på många sätt som en drömmare och visionär med en stark verklighetsförankring. Han menar att det är bra med långsiktiga planer, men samtidigt menar han att man inte ska fokusera på vad man ska göra efter karriären, för då har man börjat tänka på en väg ut.
– Jag är duktig på att leva i nuet. Karriär och ålder har väldigt mycket med inställning att göra, mer än ålder egentligen. Har du som ryttare rätt inställning, attityd och ork att fortsätta så är det inte åldern som kommer att stoppa dig.

Fyra snabba frågor:

Vad revolterar du mot?
– Ingenting. Eller jo, jag uppskattar inte när debatter blir för svarta eller vita. Det drabbar folk på vägen på ett negativt sätt

Vem ringer du om något dåligt har hänt?
– Veterinären! Eller Lisen

Vilket TV-program skulle du aldrig ställa upp i?
– Let´s Dance

Största missuppfattningen om dig?
– Att jag är strukturerad

 

Foto: Peter Carlsson